Laat ik beginnen met de uitslag en dan commentaar geven .
Arras jaarlingen st Andries Brugge 97 Jaarse 1-15-16-22 en 4 op 4 Arras oude 109 duiven 1-11-15-26-27-29-52 en 7 op 8
Arras Aartrijke
164 jaarlingen 3/4
61-71-73
185 oude 87 1/4
Te st Andries had ik 4 oude mee en 4 jaarlingen gedubbeld tegen de oude .
Ik had daar ook nog 45 zomerjongen 2017 mee op leervlucht en het totale kostenplaatje kwam uit op 70 euro .
Laat ik nu exact dat bedrag terug spelen en dan stel je vast dat je de kosten van uw leerduiven terug verdiend hebt .
Met andere woorden ....niet slecht gespeeld zeker ?
Minder goed verging het mij te Aartrijke waar ik 4 jaarlingduivinnen mee had , gedubbeld tegen de oude voor de punten . Zoals je ziet is het resultaat daar maar pover en ik stel mij daar vragen bij ... Waaraan kan dat liggen ?
Om te beginnen speel ik ze vanuit de ren met nachtverblijf , onderaan in het midden van het grote hok . ( zie foto )
Op die beneden verdieping heb ik verscheidene malen geprobeerd om er vliegduiven op onder te brengen maar telkens waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven .... Op de bovenverdieping komen ze wel goed . Maar beneden ... Uiteindelijk gebruik ik dat deel nu bijna uitsluitend voor de kweek en dat lukt dan weer best wel aardig . Wat de oorzaak zou kunnen zijn daar heb ik het gissen naar , maar feit is dat daar vroeger zomerjongen op vlogen die enkel in hun jeugd op geleerd werden met het oog op de zware fond . Welnu , die kwamen ook erbarmelijk naar huis ...Moeizaam en ze kregen ook gemakkelijk adeno en andere kwaaltjes .... Nu zitten die jongen op een nieuw hok een paar meter daar vandaan en is er geen vuiltje meer aan de lucht !! Dat nieuwe hok is nu in gebruik sinds de zomer van 2017 en van in ‘t begin zag ik dat het goed was . De leervluchten in het najaar verliepen uitstekend en nu hebben die zomerjongen 2017 reeds 2 x Arras achter de rug en komen zeer vlot naar huis en dat is voor onervaren duiven aan snelheden van meer dan 1800 meter niet zo evident . Geloof mij !!
Dus ja , heb ik die jaarlingduivinnen naar daar verhuisd omdat het hokje van de tweede ronde jongen , waar ze bij vertoefden , overbevolkt is . Dat is elk jaar zo , maar dat komt goed als die jonge duivinnen verhuizen naar het hok van de oude duivers waar ze mee gepaard worden en gespeeld zullen worden . Ondertussen zit ik dus wel te piekeren ....Was het wel een goed idee omdat zo op te lossen ? Moet ik het nog een weekje bekijken ?
Wat mankeert er aan dat hok ? Wateraders ? Die jaarlingduivinnen werden ingekorfd in goeie conditie na nog even hun duiver gezien te hebben . Ik liet ze gewoon los uit de ren , waar ze gans de week niet uit kwamen en na een halve draai in de lucht duikelden ze al binnen in het hok van de duivers .
Die duivinnen zijn wel van halve fond soort , maar dat zijn mijn andere duiven grotendeels ook .
Het was echt wel een belachelijk vluchtje aan die snelheden en ze kwamen dan ook “ van over “ maar mijn Froome liet zich daardoor niet van de wijs brengen en vloog prompt de eerste prijs .
Ik heb dus veel vragen die ik graag zou opgelost zien . Zaten die duivinnen te hevig ? Best mogelijk denk ik dan en misschien zal het volgende week beter lukken als de afstand verdubbeld wordt . Het is ook zo dat de tegenstand te Aartrijke niet te onderschatten is . Er komen daar verdomd goeie liefhebbers met goeie duiven . Ik heb daar geen probleem mee . Ik speel graag tegen de grote jongens . Het is de enige manier om vooruit te komen . Hoe dan ook ben ik met die oude op snelheid toch aan het improviseren en zal ik na evaluatie van mijn uitslagen bekijken wat er moet veranderd worden . De 2 jaarlingduivers zitten tussen de jonge duivers . Op hun hok en in hun bak waar ze als jonge duif ook zaten . De eerste prijswinnaar “ Froome “ en de “ 16 “ met toch een niet onaardig palmares met 15 prijzen , een keer of 6 per 10-tal en 4 x in de eerste 10 . Zij trainen en eten samen met de jonge duiven . Ze krijgen na de training eten tot ze naar de drinkpot beginnen te lopen . Het menu is eenvoudig . Een goedkope ruimengeling met 1/4 kleine rode mais er bij en dat is het . Ze trainden op de dag van de inkorving samen met de jonge duivers , een dik uur , en toen ze binnenkwamen zat hun duivin klaar en werden ze in gekorfd voor dat de jongen eten kregen .
Ze vliegen dus op weduwschap met de duivin thuis op wacht en vliegen de eerste en de vijftiende prijs waarbij de de “ 16 “ opnieuw , en zoals gewoonlijk , niet al te haastig was om binnen te komen . Verder heb ik op internet gegoogeld naar “ TOTAAL WEDUWSCHAP “ en “ WEDUWSCHAP MET DUIVINNEN “ . Ik heb ongeveer alles gelezen wat er over te lezen is en ben er niet veel wijzer door geworden . Alleen nog meer tegenstrijdigheden ontdekt . Twee van mijn oude duivers kwamen ook redelijk naar huis . LITTLE JOE en de 95 HENDRIEK . Het zijn tweejaarse die als jaarling niet gevlogen hebben maar goed vlogen als jonge duif in 2016 .
Het zijn eigenlijk ook gasten die wel wat meer kilometers achter de kiezen moeten hebben .
En dus ....om een lang verhaal kort te maken . We gaan kalm blijven en geen voorbarige conclusie ’s trekken .
Er zit trouwens volgens mij nu nog geen enkele duif in grote vorm daarvoor is er warmte nodig en zon en die krijgen we maar met mondjesmaat tegenwoordig .
Met wat geduld komt dat allemaal in de “ sacoche “ zoals Frank meermaals beweert in de Vlaamse soap “ Thuis “
Maak jouw eigen website met JouwWeb