Het is Pasen , het is lente .
Veel hebben we er dit jaar nog niet van gemerkt maar het komt goed .
Uiteindelijk gaat de zon het toch winnen van de winter en kunnen we onze geiten-wollen-sokken opbergen in de kast .

Wat mij bezield heeft , om na lange onderbreking , terug met oude duiven te spelen op snelheid , weet ik zelf niet goed .
Misschien wel het besef  , als je enkel met jonge duiven speelt , dat veelbelovende duiven geen kans krijgen om een schone carrière uit te bouwen .
Ik heb het echter niet goed aan gepakt . Wat men je ook probeert wijs te maken ....het marcheert niet als je die oude tussen de jongen laat zitten .
Mijn hokje voor jonge duiven bestaat uit drie afdelingen met centraal een kleine inkom van niet meer dan 1 vierkante meter groot waar de drie deuren in zitten die toegang geven tot die afdelingen . Alles moet langs daar naar binnen komen .
Een klein afdelinkje dient voor jonge duiven die niet willen komen op weduwschap . Ze worden daar op gegooid en mogen een nestje bouwen . Dat kleine hokje heeft al dikwijls voor verrassingen gezorgd !!
Ik heb het op geofferd om er een 5-tal oude weduwnaars in onder te brengen die daar ook gevlogen hebben als jonge duif .
Daarnaast zit de tweede ronde en daar zitten 5 jaarling-duivinnen tussen de jongen . Die duivinnen zijn voor het spel aan die 5 oude gepaard en ‘t is de bedoeling om er totaal weduwschap mee te spelen .
De duivers zitten gans de dag te roepen en te huilen naar hun duivin . Ideaal is dat toch niet , denk ik .
Bovendien krijgt de tweede ronde nog volle bak en staan die duivinnen loddervet !
Dan heb ik ook nog 2 jaarling-duivers die tussen de vroege jongen zitten , samen met hun duivin . Het zijn mijn 2 beste van verleden jaar , waaronder mijn  FROOME .
In dit weekend wordt een beetje orde op zaken gesteld want dat is echt nodig wil ik in het vervolg een beetje prijs spelen .
De vroege jongen en de twee jaarlingen  worden gescheiden ( de duivinnen worden verduisterd ) . Straks krijgen die vroege ook een oude duivin . De jaarling-duivinnen worden onder gebracht in een hokje met ren en vliegen niet meer uit .
Het zal allemaal wat meer werk vragen maar het is nodig .

En dus kwam ik na heel wat improviseren aan de start met 8 jaarlingen die toch niet ideaal voorbereid werden .
De 4 oude duivers kon ik niet spelen want ik had vergeten om hun chip-ring aan te doen , wat pas in het lokaal werd vast gesteld , en dus gaf ik ze mee voor port . ( Een van de 4 was op tijd , de andere te laat )

Met een zuidenwind haalden de eerste snelheden van 1600 m /minuut maar gans de meute trok serieus door en toen kwamen ze een voor een terug uit het oosten  ....
Tussen mijn 1e en  5e duif die op de uitslag staan zit er een tijdspanne van ruim een kwartier wat verre van normaal is  

En dus maak ik op 135 oude duiven volgende uitslag met als enige liefhebber  1 & 2  aan de 24e prijs .

14-24-37-47-48  met een kleine winst er boven op . Heel slecht is het niet , maar toch ben ik niet echt  tevreden .

Het kan en moet veel beter .
Op dat zelfde vluchtje had ik ook mijn zomer-en late jongen mee . 45 in totaal .
Ze gingen verleden jaar niet verder dan 2 x 60 km en dit jaar deden ze 2 x 40 km .

Hier zie je vooraan met schuine kant , naast de spoetnik het kleine hokje .
De andere hokken zitten verscholen achter het grote hok . 

Hier zie je het hok van de zomerjongen . Het middenste gedeelte is volledig open en blijft dat ook constant . Weer of geen weer !

Nu kregen ze hun vuurdoop in de grote mand . Ze zitten allemaal dooreen op een groot hok dat eigenlijk meer een volière is bedekt met een plastiek golfplaat . In de zomer is het er op de middag als de zon schijnt rond de 50° ....
In het hok liggen roosters en het is van gans de winter niet gekuist .
Ze krijgen een ruimengeling met een handvol gerst er bij en dat is ‘t !!
Groot was mijn verbazing toen mijn eerste duif arriveerde . Het was toch wel een van die gasten zeker !!  De vale 669/17 , na nog geen 70 minuten vliegen aan een snelheid van 1640 meter , goed voor een plaats in de top 5 . En nu gij !!
Daar gaan alle theorieën ....En ik heb ze dan nog op de inkorving-dag  ruim bedeeld van eten met de gedachte van.... als ze op den dool geraken ze dan toch wat reserve mee hadden ...

Overbodige bezorgdheid want ze kwamen er heel goed door !
Een bijkomend probleem was dan ook dat ze mijn wedstrijdduiven bezig hielden  en een er van trapte zelfs een van de duivinnen op de nok van het dak . Leuk voor de duivin , maar weeral enkele plaatsen lager op de uitslag !!!

Nee hoor , ik was zeker niet professioneel bezig dit weekend en in het besef dat anderen dat wel doen wordt er deze week toch een en ander bij gestuurd .
Ook voor de jonge duiven is de speeltijd voorbij . De 2de ronde had tot nu toe vrij spel tot ‘ s avonds laat . Ze kregen rond 11 uur eten op het moment dat ik de vroege binnen riep . Dus zijn ze gewoon van gevoederd te worden op dat uur . Na de middag kregen ze dan de vrijheid tot ‘s avonds . Dat verloopt nu nog zo , behalve dat ze geen eten gekregen hebben en rond 13 uur zit het merendeel al binnen , hongerig op hun maal te wachten . Het is eveneens gedaan met volle bak . Vanaf nu moeten ze luisteren !
Dit jaar verliep het beter dan anders maar dat komt ook omdat ik steeds meer ervaring heb en ook omdat ik met ouder te worden  steeds minder geduld heb en veel strenger op treed .
Ik heb ooit nog laatkomers ( lanterfanters ) wat bij gevoederd na de andere , uit compassie , maar dat is gedaan want voor je ‘t beseft spelen ze met je voeten .
Ik ben zeker geen slaaf van mijn duiven . Het moet leuk blijven . En na de middag moet er ruimte zijn voor een dutje . Ik ben trouwens al om 5 uur uit de veren !
En terwijl ik lig te rusten dokter ik strategieën uit  voor de nabije en verre toekomst . Zalig gewoon om het grootste deel van de dag daarmee bezig te KUNNEN zijn !!
Op naar volgende week !

mvg
Roger Casier   

Maak jouw eigen website met JouwWeb