Ik begin deze dagboek editie met een schema . ( zie hieronder )
Een vaststelling die langzaam gegroeid is in de praktijk op de zware fond .
Zware fond is geen lachespel ...Zware fond is kunnen of niet ...willen of niet ....
Ik kweek al een jaar of 5 uit  beroemde rassen en duiven met mooie pedigree ’s waar de klasse van afdruipt .
Na dit bikkelhard seizoen stel ik vast dat het steeds dezelfde bloedlijnen zijn die kopprijzen pakken .
Het gaat in wezen om 5 kinderen van DE SCHONE ZWARTE 3070488/07 , zuiver Jan Theelen uit de lijn van het TRUTJE . 4 duivers en een duivin , gewoonweg ZUS genaamd .

Na dit bikkelhard seizoen stel ik vast dat het steeds dezelfde bloedlijnen zijn die kopprijzen pakken .
Het gaat in wezen om 5 kinderen van DE SCHONE ZWARTE 3070488/07 , zuiver Jan Theelen uit de lijn van het TRUTJE . 4 duivers en een duivin , gewoonweg ZUS genaamd .
ZUS en haar drie broers komen uit mijn KLEINE TIEST rechtstreeks van mijn Hollandse vriend Tiest Van Turnhout uit Raamsdonksveer .

KLEINE TIEST komt uit een broer x zus koppeling , ingeteeld op de “ 604 “ ( Schellekens x v. Wanroy ) en de “ 10 “ van Jac. Steketee die een broer is van de moeder van de WITSTAART JAN POLDER .
En nu kom ik bij de realiteit ...de actualiteit met de vaststelling als ik er geen van die soort mee heb ik kopprijzen mag vergeten . Nochtans is het bittere noodzakelijkheid om gepast kruisingsmateriaal te vinden om niet te vervallen in TE dichte inteelt . Niet gemakkelijk maar de zoektocht gaat verder .

In dit hels weekend van 14/7 waarbij de mussen uit de dakgoot vielen van de hitte had ik er 7 mee op ST Vincent en 15 op Jarnac .
Van St Vincent kwamen er 2 thuis op het einde van de uitslag , zeer fris en monter , en ze mogen blijven tot en met Barcelona 2019 en dan zien we wel verder .
Een 3e kwam nog een dag later af maar blijft behouden omdat hij mij nog diensten kan bewijzen als kweekduif voor vluchten rond 500 km .
Er zijn er 4 gesneuveld op het veld van eer .
Het verhaal van de 15 jaarlingen is rap geschreven . Ik had ze goed op geleerd . Ze vlogen Tours en Blois als voorbereiding en het plan was om ze Limoges voor jaarlingen te laten vliegen . Ik ben daarvan terug gekomen wegens de uiterst zware omstandigheden . Een week later was er nog niet veel veranderd en ik zat met het probleem dat ze te lang stil zaten . Hun laatste vlucht dateerde van 3 juli !!
Ik zat ook nog met het probleem van de selectie want ik had geen plaats op het oude duivenhok om ze allemaal te herbergen .
Ik had ook weinig zin om die 15 vraagtekens volgend jaar opnieuw gans het gamma van opleervluchten te laten ondergaan + bijhorende kosten om er uiteindelijk na Pau of Agen nog een stuk of drie over te houden ....
En dus werd het Jarnac.... Het was zwaar . Heel zwaar .
En de prijskamp voor jaarlingen nationaal  was niet af op zondagavond .
Maandagmorgen rond 9 uur kreeg ik er 3 quasi gelijk waaronder 2 nestbroers , kleinzonen van Bert Barcelona .
Ze zagen er zeer fris uit . Even later nog 2 waarvan 1 totaal versleten en die werd verwijderd .
Dus blijven er nog 4 over die straks mogen verhuizen naar het hok van de grote jongens . Een beetje met gemengde gevoelens waarbij overheerst dat het werk ( de selectie ) een jaar eerder plaats vond dan gepland .
Ik maak hierbij ook een bedenking rond een soort van wijlen een goeie vriend  die de eerste nationaal Barcelona miste omdat hij niet op het hok was .
Het was een waaivlucht aan 1700 meter ...
Met diezelfde soort won hij ook nog Chateauroux nationaal  aan .....1800 meter per minuut .
Ik heb er van op het hok zitten maar als het zwaar en lastig is komen ze er niet aan te pas ...
De vraag is :  Moet ik ze behouden tot de wind mogelijks eens draait ? De laatste 3 jaar heb ik weinig gemakkelijke vluchten mee gemaakt ! De ene al zwaarder dan de andere ...
Ik heb er nu nog 4 voor Narbonne en dan hou ik het voor bekeken ....
Ondertussen ben ik aan het koppelen . Ik ga twee ronden jongen kweken die in 2019 alleen op geleerd zullen worden .
Geen Jarnac / Limoges voor hen ! Hoogstens een Bourges .

Ik kom nog eens terug op het bovenstaande schema en de daaruit volgende logische koppelingen .
DE KLEINE ZWARTEN , vader van CRAZY LOVE , ging verloren van een leervlucht van 300 km .
Haar moeder heb ik nog , de 525 TIEST . Logisch dat ik een eigen broer van DE KLEINE ZWARTEN aan de 525 koppel . De 200 dus .
De 200 is een crack in wording . Hij is nog maar 3 jaar en hij wordt steeds beter . Maar hij gaat niet meer op reis . Punt . Uit .
Het zelfde voor CASIUS . Hij is de nonkel van CRAZY LOVE en hij werd aan haar gekoppeld . Dit om de bloedlijn te behouden .
De 473 Tiest , broer van de 525 werd gekoppeld aan ZUS .
Dat zijn drie , echt wel , TOPKOPPELS .
Daarnaast  ziet u op het schema hieronder nog 3 koppels verwant aan de vorige maar in kruising met het beste wat ik heb . met andere woorden.... wij zoeken verder .
Daarnaast heb ik nog wat spul zitten van hier en daar en die worden gekoppeld aan de hand van hun afkomst en hun  uiterlijke kenmerken  in de hoop iets te ontdekken dat de CRAZY LOVE –LIJN voorbij vliegt .
Tot zover het hoofdstuk zware fond .

Op de snelheid speelde ik mijn prijzen . Ik had er een pak mee waaronder een aantal proefkonijnen die rechtstreeks uit de ren gespeeld werden en zoiets lukt nooit . En voor mirakels moet je hier absoluut niet zijn .
Op Clermont Aartrijke ontgoochelden mijn topduiven maar op Clermont in het drieverbond ging het beter .
Op Arras maakte ik een goede buurt met mijn 3 eerstgetekende  aan de 24e prijs op 521 duiven met schoon geldgewin .
Ik had daar ook nog enkele duivinnen mee op nest ter voorbereiding van de Halve Fond en die bleven 10 minuten buiten zitten . Ik vraag mij af of ik die niet beter voor port had mee gegeven want ik ben mij bewust van de jaloerse commentaren achter mijn rug . Zo van ...kijk eens !! puur geluk en hij heeft maar 3 vroege prijzen ....inderdaad en ik weet waarom ...
Er was zelfs een onnozelaar die beweerde dat mijn overwinning op Agen een gevolg is van het feit dat het aan de kust langer klaar blijft dan elders . Al grotere onzin gehoord ?
Ik zou gelogen hebben over het feit dat het om 10 u 45 pikdonker was .
Eigenaardig dat ik toch een zaklamp nodig had om CRAZY LOVE te vinden op het hok en om  haar gummiringen op te schrijven ....
Clermont drieverbond 1162 jonge duiven
65-145-151-194-195-197-216-266-376-416-425-467-471-496-501-580     16/29
Clermont Aartrijke 397 jonge duiven :
66-82-146-153-189-191 
Arras Drieverbond 521 jonge duiven :
5-7-24-165-174-175-177-212-217-251  10/15
tot zover deze lezing en gaat nu allen heen in vrede ....
met sportieve groeten
Roger Casier