Ik ben dus aan het koppelen . Een heel karwei waar ik al een week aan bezig ben .
Ik heb nogal veel duiven en uiteraard ook veel kweekkoppels . Hoe komt dat ?
Omdat ik bezeten ben van inteelt . Van het gegeven dat je op die manier capaciteiten kunt vast leggen voor de toekomst . Experimenteren ....
In volle zomer kweek ik dus nieuwe kweekduiven , meestal in inteelt gefokt .
Zo heb ik van mijn  10 jarige ROCCO nog 10 jongen gekweekt in 2017 waaronder enkele met zijn eigen dochter . Dit jaar heeft hij mij er maar 4 meer gegeven en dus gaat het zienderogen achteruit .
Die afstammelingen krijgen nu de kans om mijn ras in stand te houden . Te verbeteren !!
Die duiven zitten verspreid over heel mijn accommodatie , in hoeken en kanten zeg maar !
Ik heb natuurlijk wel enkele boxen en nog twee kweekhokken . Daar naast heb ik ook nog wat kleinere hokjes die in de zomer dienen om duiven die , tijdelijk of definitief , uit het spel genomen te worden in onder te brengen . Ook die worden ingenomen door , meestal voorname , koppels . Ze hebben er ruimte zat onder hun tweetjes , ze kunnen ook  al eens de vleugels uitslaan en dat is goed voor de conditie !

Daaruit volgt dat ik veel werk heb om de bewoners van die hotelletjes van al het nodige te voorzien .
Ik word ook een dagje ouder en dat weg en weer springen van t een naar t ander is verleden tijd en dus probeer ik het wat te spreiden .
Koppels die in boxen onder gebracht zijn zorgen voor weinig problemen maar ik zorg er wel voor dat er geen vechtpartijen gebeuren . Koppels die er te lang over doen om te paren worden onmiddellijk uit elkaar gehaald . Het moet klikken !
Als dat O.K. is kan ik mij bezig houden met de eigenlijke kweekhokken . Ze zitten opgesloten in de nestbakken . Op het hok staat er een volle  eten-bak met kweekmengeling . Het licht blijft 24 uur branden voor enkele dagen en de koppels mogen om beurten een uur vrij op het hok om te eten en te drinken . Vervolgens krijgen  twee koppels twee uur de vrijheid en zo verder .
Na enkele dagen stel ik de timer in op 5 uur ‘s morgens en het licht blijft aan tot 14 uur in de namiddag .
Er is hier dus totaal geen sprake van enige voorbereiding , ook niet op medisch vlak . Kuren voor kweekduiven zijn al lang af geschaft !!
Het is wetenschappelijk bewezen dat de eigenlijke bevruchting pas plaats heeft rond 4 a 6 dagen na de koppeling .
Tegen dan zorg ik er wel voor dat ze in topconditie verkeren en haal ik alles uit de kast . Ik geef ze veel  licht en bijproducten allerhande zoals levertraan , naturaline , jodaline , vitamineral enzovoort .
Ik zorg er voor dat alles in de eitjes aanwezig is om van het embryo een kampioen te maken .
Eenmaal de eitjes er zijn neem ik wat gas terug en worden ze opnieuw wat kariger verzorgd om er dan weer tegenaan te gaan als er jongen in de nesten liggen .
Door de spreiding in het koppelen is er ook een spreiding in het ringen en het spenen . En dat vind ik belangrijk . Op die manier kan ik mij op een aangename manier bezig houden zonder stress. Zoals ik al zei ...ik word een dagje ouder en bovendien haat ik de winter en de kou en ik  ga niet langer buiten dan nodig  is .
Wat dit jaar ook mee speelt is de miserie met jicht . De symptomen komen vooral tot uiting in mijn rechter grote teen . En dat is niet om te lachen . Bij ons in Vlaanderen noemen wij dat de “ kozientjes “ en dat is de tol die je moet betalen voor een Bourgondische levensstijl ....
En daar kan ik van meespreken . Ik heb het gehad . Ik heb genoten met volle teugen maar nu moet ik de prijs betalen , in binden ,  want met twee gezonde benen is het al moeilijk genoeg .
Als een kreupele mijn duiven verzorgen is heel pijnlijk en dubbel werk . Dus ...voor mij vanaf nu een flinke portie “ zuiveringsmengeling “ .....
Maar goed ! We roeien verder met de riemen die we hebben .

Ik heb goed nagedacht over bepaalde koppelingen en de richting die ik wil volgen .
De basis-koppelingen met mijn topkwekers zijn van die aard dat de jongen er uit kunnen dienen om verder mee te kweken ongeacht of ze nu prijs vliegen of niet !
Dat kan grootspraak lijken maar dat is het allerminst . Ik geef een voorbeeld .
Het koppel WINNY x ZUS ROBBE .
Winny is een topduif . Hijzelf , zijn kinderen en zijn kleinkinderen geven eerste prijsvliegers op snelheid . Hij is een sneeuwwitte duiver en ik heb er een hele tijd naar gestreefd om witte jongen uit hem te kweken . Maar Winny is nu 9 jaar en ik wil nog wel eens iets uit hem waarmee ik kan terug-paren naar de stam .
Het zijn zeer regelmatige duiven waarmee je kampioen kunt worden !!!
Hij kreeg nu een blauwe duivin als partner . ZUS ROBBE .
Robbe huist op de hokken van Deschacht –Denduyver waar hij in zijn carrière 11 eerste bijeen vloog .

ZUS ROBBE gaf mij al een aantal eerste prijsvliegers en gaf mij ook al een kleinkind met een eerste prijs . Ze durven rats aan de kop vliegen om de week daar op grandioos te missen .
Uitzondering gemaakt voor de “ 13 “ , een duivin die toch 15 prijzen vloog als jonge duif met 6 per tiental .
Haar broer , de 312 , presteerde het om de eerste prijs te winnen op Arras op 19 juni 2016 aan een snelheid van 1490 meter per minuut . Er waren die dag geen 3 duiven in gans de provincie die sneller vlogen dan hem !! De week er op miste hij !!!
Zijn broer gaf mij dit jaar een jonge duivin die laat op geleerd werd met het oog op de nationaals voor jonge duiven .
Zij toonde zich al op Clermont met 151° op 1162 duiven wat toch bijna per 10-tal is .
Op 18 augustus vloog ze 10° uit Chateauroux tegen 196 jonge duiven en op 1 september vloog ze zonder pluimen 20° uit Argenton tegen 101 jongen in de club en mooi per 4-tal provinciaal .

En nu kom ik naadloos aan bij hetgeen ik alleszins wil vertellen . Die duiven zijn van de mooiste die ik heb . Prachtige blauwe , ferm uit de kluiten gewassen duiven  en boterzacht van pluim .
Ik heb wat duiven van de hand gedaan om uit  de kosten te komen  en als ik “ ze “ laat kiezen grijpen ze er eerst naar . Eerlijk als ik ben vertel ik dan het verhaal en toch nemen ze die duiven mee .
Ze verdenken mij er waarschijnlijk van dat ik ze wil houden .....
” Ze “ lieten onder andere de 412 zitten , een lelijke geschelpte ( kras ) duivin met een schoon palmares . Ik heb ze tenslotte mee gegeven aan een koerier voor een Hollander die mij WEL vertrouwde . HIJ GAAT ER GOED MEE ZIJN !!!
Haar broer , de 413 , won , NIET VERDUISTERD , 8 op 9 met 3 per 10-tal en 3 per 5-tal .
Hij is nu gekoppeld aan zijn nicht, de 935/18 , die “ ze “ nota bene ook lieten zitten . Het is nochtans een beauty !
TOKIO met zijn eerste prijs uit Limoges en 75° Nationaal  , de vader van de 412 & 413 , is van het beste uit mijn kolonie . De Zus van Tokio  is moeder van mijn 2 beste jonge duiven 2018 die samen 24 prijzen wonnen met 18 per 10-tal .

Zij komen allemaal uit de HUMBEEK-GROEP .
Moet er nog zand zijn ?
De 935 /18 komt dus uit ZUS TOKIO maar haar vader is ook belangrijk want dat is de 206 van 2008 .
De 206 is toch naast de “ 19 “ en ROCCO een van mijn absolute stamduiven !

Eigenlijk ben ik blij dat “ ze “ uiteindelijk  de 935 lieten zitten .
Na dit verhaal kom ik terug op het koppel WINNY x ZUS ROBBE .
Winny geeft mij REGELMATIGE eerste prijsvliegers . ZUS ROBBE geeft mij ONREGELMATIGE eerste prijs prijsvliegers .

Als jullie de bedoeling niet snappen dan heb ik mij hier voor niets uit de naad zitten schrijven !
Ik hoop alleen maar dat de eitjes bevrucht gaan zijn want ze zijn tenslotte bijna  10 en 9 jaar oud .
Maar als ik er jongen uit haal twijfel ik er niet aan dat het hele mooie zullen zijn en ....nee! Ze gaan niet te koop zijn !
Tot genoegen

Roger Casier 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb