Ik ga dit dagboek beginnen met een anekdote van 90 jaar oud  , op getekend uit de mond van mijn vader . Het gaat over de duivensport rond 1930 , voor de tweede wereldoorlog .
Het ging er wel een beetje anders aan toe dan nu ...
Men begon op Arras ( 100 km ) en elke week ging het een stapje verder . Terugkeren was niet mogelijk , afhaken wel !! Maar voortdoen was de boodschap , tot en met Angoulème , en de kampioenschappen werden dan ook gewonnen door diegenen die nog prijs konden spelen op die eindvlucht . Nog even vermelden dat 20 duiven op de hoklijst in de winter meer de regel was dan uitzondering ....
Op de inkorving van de voorlaatste vlucht van rond de 500 km , de naam is mij ontgaan , stonden twee liefhebbers gelijk met evenveel punten . Octave Decoster en Louis Casier , vaders vader en bijgevolg mijn grootvader , die ik overigens nooit gekend heb ( spijtig ! ) want hij stierf in 1937 , 10 jaar voor ik geboren werd .
Er was zwaar weer voorspeld en Louis Casier besliste op het laatste moment om zijn 2 beste vliegers niet mee te geven en te sparen met het oog op de eindvlucht uit Angoulème .
Er werden twee mindere goden ingekorfd die er toch nog in slaagden om de broodnodige punten binnen te halen . Zij waren overigens uit geteld en zouden verder in het stuk niet meer voor komen .
Kwam toen de fameuze eindvlucht met glans gewonnen door de “ uitgeruste “ cracks van wijlen mijn grootvader . En Louis Casier was kampioen van de Noorderbond Dudzele !!!
Octave Decoster kon het moeilijk aanvaarden en grolde tegen mijn grootvader dat het op die manier niet moeilijk was om te winnen , door ze een week thuis te laten .....
En Louis antwoordde heel kalm en laconiek : “ Niets belet U , Octave , om hetzelfde te doen ! “
Tot daar , het verhaal . Misschien licht dit een tip van de sluier op , waarom het zo moeilijk is om tegen mij een kampioenschap te winnen ....Het zit gewoon in de genen !

                                                                                              LOUIS  CASIER

Ik vertel dit omdat ik het kotsbeu ben om met de vinger gewezen te worden omwille van mijn sterk spel . Ze weten niet wat wij er voor doen !

Meestal komen zo’n reactie ‘s van gasten die te lui zijn om te doen wat moet gedaan worden .

En dan hoor je opmerkingen als deze .... “ Het is niet moeilijk.....Hij zit hele dagen op zijn kot en  ik heb daarvoor geen tijd ....en de zijne deden al 3 keer Arras en de mijne nog maar een keer ....en ...hij woont beter dan ik ....heeft een beter kot dan ik .... “

En dat wordt dan verteld op een manier alsof ik iets mispeuterd zou hebben , alsof ik iets deed wat niet mocht ....
En dan antwoord ik in de stijl van mijn grootvader, Louis Casier ...zorg dat ge mee zijt met mij , zorg er voor dat ge duiven kweekt die tegen een stootje kunnen en geen watjes . Laat ze uit in alle weer en wind , maak er flandriens van . Dan kan je ze zelfs opleren als de wind over de polders giert en de wilde eenden schuilen in het riet .  Dan moet je niet wachten tot het 20 graden is , niet te  warm of te koud is  en niet te veel wind of bewolking .....Wees streng maar rechtvaardig . Geef ze goed de kost , maak ze niet kapot met allerlei kuurtjes die ze verzwakken in plaats van genezen , dan gaan ze geen adeno krijgen op het moment dat je ze moet leren omdat hun darmflora kapot is .

Hier moeten ze luisteren en doen wat van hen verlangd wordt en dan bouw ik samen met hen een feestje . Dan krijgen ze een bad en een goed maal  en een duivin ...

Te laat komen wordt een paar keer getolereerd . Er kunnen geldige redenen zijn . Ergens anders binnen lopen niet ! Zulke moet ik niet . Vandaag kwam er nog een jaars duivinnetje thuis van ( een slechte ) Chateauroux . 55 uur na de lossing . God weet hoeveel kilometers zij gedaan heeft . Het was een moord voor onervaren duifjes zoals zij . Ze mag blijven en met tijd en boterhammen mag ze haar kans gaan op Barcelona .

De aanleiding voor hetgeen vooraf gaat is die gast die het nodig vond om te zeggen dat ik ze eigenlijk zou moeten tekenen “ aan de lopende band “ na reeds drie maal Arras gevlogen te hebben ..... . Ik heb het zielig figuur geantwoord ....” Wat denk je dan dat we doen ? “  En ik dacht daarbij ....alleen vandaag niet ! Wegens de omstandigheden want ze kwamen slecht tot heel slecht , tot helemaal niet ! Met een duur van de prijskamp van een uur en meer voor een vluchtje van 100 km .

Met veel verliezen van jonge duiven voor de eerste keer in Frankrijk  , tot 50 % !
Niet zo gemakkelijk om ze dan aan “ de lopende band “ te tekenen !

Dat deden ze wel in de streek van Tijl en Nele en Lamme Goedzak . De streek rond Damme . Gans de meute zat daar op een hoopje . En hoe meer in het westen wonend hoe slechter ze vielen . Begrijpe wie kan , met een straffe noordoostenwind nota-bene !
Ik kan het niet laten om hier wat dieper in te gaan op de legende van Tijl en Nele . Zo oer-Vlaams

De eerste verhalen over Tijl Uilenspiegel verschenen rond 1500 in Duitsland. Zijn naam verklaart zijn talent mensen voor de gek te houden. De uil was toen nog een symbool van domheid (vandaar dat er op schilderijen van Jheronimus Bosch bij domme personages vaak een uil te zien is, vergelijk ook het woord 'uilskuiken' en de Vlaamse uitdrukking "'t is nogal een uil." ('t is nogal een domkop)). De spiegel fungeert als ding waarin mensen zich zien zoals ze zijn: "zo dom als een uil". De schalkse Tijl laat de mensen zien zoals ze zijn, zonder enige schroom.

Het boek vormde de basis voor vele volksverhalen uit de zestiende eeuw over hetzelfde personage.

De in het Nederlandse taalgebied bekendste versie van het verhaal echter is die van de (Franstalige) Belgische auteur Charles de Coster: La Légende et les Aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d'Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs (1867). De Coster laat Tijl geboren worden in het Vlaamse Damme. In het boek ziet Tijl het levenslicht in 1527, op dezelfde dag als de latere koning Filips II van Spanje. Op een prent (door Peter Tröschel, ca 1650) die zich in de collectie van de Atlas Van Stolk bevindt (inv.nr. 10241) wordt Damme echter ook al genoemd als de plaats waar Tijl Uilenspiegel begraven zou liggen.

De Tijl Uilenspiegel van De Coster is meer dan een luchthartige vagebond en kwajongen: hij is een Vlaamse vrijheidsstrijder die aan de zijde van de Geuzen tegen de Spaanse overheersing vecht. Daarbij wordt bijgestaan door zijn goedmoedige dikke vriend Lamme Goedzak en zijn vriendin en zoogzuster Nele. Sindsdien wordt Uilenspiegel met Vlaanderen geassocieerd, hoewel de oorspronkelijke, middeleeuwse Uilenspiegel deze patriottische dimensie niet bezat.

Tot zover het verhaal van Tijl waarmee  ik toch enige verwantschap voel ....

Lamme Goedzak zat maar te orakelen en redenen te zoeken voor zijn slecht spel . Tijl had zijn rug naar hem gedraaid en keek op het computerscherm naar de aankomsten en zag wat hij moest zien . Hij trok zijn conclusie ‘s , stond op en vertrok zonder een woord te zeggen . In zijn eigen dacht hij ...” Geen energie aan verspelen ....”

Maar goed.... over naar de orde van de dag . In de aanloop naar de zware fond had ik 44 duivinnen mee op Chateauroux waaronder een stuk of 20 jaarlingen voor hun  vuurdoop op een nationale vlucht .

Hetzelfde scenario als verleden week . Om 7 uur lieten ze het beest los op hoop van zegen en het werd opnieuw een zware dobber , vooral voor onervaren duifjes .
Ik kon ze weer niet zien komen want ik moest jonge duiven gaan inkorven in 3 lokalen . Ik vertrok om 14 u 30 en was terug thuis om 17 u 15 . Op dat ogenblik had ik er 17 thuis van de 44  . Overwegend oude ervaren duivinnen . Op het hok van de jaarlingduivinnen was het een ramp !

En net als verleden week heb ik mij op het terras gezet en ik ben moeten naar binnen vluchten wegens te koud ! Nu en dan een duifje .... Het ging traag ...heel traag !
Ik zat te vloeken ....omdat ik mij heb laten misleiden door de weersvoorspelling die best wel goed was . De realiteit was lichtjes anders .
Maar gedane zaken nemen geen keer en dus moeten we de troepen in ogenschouw nemen en kijken hoe we er voor staan .
Ik ben gestart met 50 zomerjongen waarvan 5 die thuis bleven ( bestemd voor de kweek ) en ik heb er nu nog 40 . Eentje gepakt van de sperwer en eentje moeten doden wegens zwaar gekwetst .

Het kon erger ! In totaal beschik ik  nu over zo’n 80 gebruiksklare vliegers .
De oude beginnen straks aan het zware fond-programma en daarna kunnen de jaarlingen in de ploeg in gelijfd worden want lege plekken zullen er vast en zeker zijn . In elk geval ben ik gewapend tegen eventuele tegenslagen en dat geeft een goed gevoel .

Volgende week maandag gaan er 12 duivers vertrekken naar Pau . Het is hun eerste internationale wedstrijd . Eens moeten ze die sprong wagen , daar kan je niet onderuit . Ik hoop alleen op een beetje redelijk weer !
Voor de rest was het hier een mottig weekend met uitgestelde lossingen en duiven die korter bij huis gebracht werden .
Miserie in het kwadraat . Hoe het mogelijk is dat de jonge duiven met een felle  noordoostenwind toch helemaal op de oostkant van de provincie lagen is mij een raadsel .

In de streek van Damme-Moerkerke hebben ze ongeveer dezelfde afstand als ik uit Arras . 114 km ; Maar in de breedte liggen ze toch zo’n 7 km meer oostelijk . Als je nu weet dat onze duiven altijd van ginder komen , weer of geen weer , dan weet je toch genoeg .

Zulke onregelmatigheden als in het voorbije weekend , zulke zaken die op je af komen moet je zien te overleven . Welnu , dat heb ik gedaan en dat valt onder het totaalplaatje van inzet en doorzicht . Maar alles begint met goeie duiven die tegen een stootje kunnen zoals hoger beschreven . Alleen dan is het mogelijk zo’n chaos te overleven !
Hierna volgen de uitslagen en eigenlijk moet ik bekennen dat het beter kon  geweest zijn . Mijn jongen hadden ook een mindere conditie dan de week er voor . Ik heb de zomer nodig en de zon op mijn hokje en dan blijft het lang na zonsondergang  aangenaam om er op te vertoeven .
De voorbije week geen spiertje zon te zien en een ijskoude noordenwind met kille vochtige zeelucht als toemaatje !! Het speelt allemaal een rol .

Maar zoals reeds gezegd , ik heb het overleefd en het valt best wel mee met een kleine winst van zo’n 15 euro er boven op .
Wel geen uitslagen voor in het guinness-book maar t kan niet elke week kermis zijn !
St Andries Brugge  Arras  225 jonge duiven  8-12-24-60-74-78-95-106   8/12

Drieverbond St Joris Arras 715 jonge duiven  95-114-294   3/4

( toch efkens opmerken dat na mijn 3 de duif er nog meer dan 400 geklopt zijn !! )

Aartrijke :  Clermont  ...Terug gebracht en gelost in Arras...geannuleerd ( 8 in gekorfd )
Dat was het voor deze week .
tot de volgende
Casier Roger