To be, or not to be .....
Zijn of niet zijn , dat is de vraag !
De versregel "To be, or not to be (that is the question)" komt uit William Shakespeares Hamlet (Act III, Scene I), geschreven omstreeks 1600. Het is een van de meest aangehaalde citaten uit de hele wereldliteratuur en ook het bekendste fragment uit de monoloog van Hamlet.
Is het niet beter te sterven dan dit ellendige leven verder te leiden .....
Dat is de betekenis die achter dit citaat schuilt .
Daar moest ik aan denken na de perikelen van de laatste paar weken .
Het is nu niet dat ik met zelfmoordplannen rond loop daarvoor is het leven , ondanks alles , veel te mooi .
Ik heb gelukkig in de loop der jaren leren relativeren . 
En dat was de laatste weken hard nodig !!
Moest ik nu WILLIAM heten dan schreef ik nu : TO STOP OR NOT TO STOP !
Je zou er een prachtig toneelstuk kunnen van maken .
Aan toneelspelers geen gebrek .....
Een samenloop van omstandigheden zorgde er voor dat ik met de rug tegen de muur stond .
Een onbegrijpelijke beslissing ( alhoewel ...) van Jabbeke om Lissewege uit hun omtrek te gooien en de sluiting van het lokaal te St Joris wegens ziekte van de voorzitter,  brachten opnieuw de problemen van onze regio op een pijnlijke manier  aan de oppervlakte .
Stoppen of niet stoppen . Dat is de vraag . Ik heb het overwogen en ik overweeg het nog steeds .
Het is helemaal niet leuk meer om duivenmelker te zijn . Ik ga niet weer  opsommen wat de stoorzenders zijn . Dat kan elke melker in vullen .
Dat hebben ook enkele voorzitters van maatschappijen mij de laatste dagen uit de doeken gedaan .
Een blik achter de schermen , waar ik over zwijg uit respect voor die mensen die er alles voor doen , en gekloot worden door het lelijke beest van het eigenbelang en zijn halfbroer " kortzichtigheid " . Meestal zie je ze samen , ze zijn eigenlijk onafscheidelijk .   Het is niet leuk meer om van Lissewege te zijn ...wij voelen ons PERSONA NON GRATA .....
Weten jullie wat het is om een gans mensenleven geconfronteerd te worden met onbegrip . Met discriminatie ?  

Als wij een prijs spelen , een eerste winnen  of een mooie uitslag maken dan huilen " ze " in koor dat het door de goede ligging komt  of de goede wind . Onze ligging hebben wij niet gekozen . Wij hebben weinig mogelijkheden . Denk toch godverdomme  niet dat wij schrik zouden hebben om in de voorvlucht en tegen de grotere afstanden met duiven te spelen . 

Maar dat kunnen we niet want achter ons is de zee . En de weinige mogelijkheden die we hebben worden ons dan nog afgepakt . Ik zat zo te denken , moest ik jonger zijn , ik verhuisde onmiddellijk . 500 meter scheiden mij van het geluk .
500 meter  mensen !
En dan  woon ik in Zuienkerke en dan mag ik terug  meedoen in Aartrijke en in Jabbeke . Voor mijn uitslagen  zou het weinig verschil maken .
Mijn duiven zijn slim genoeg om dat te overbruggen . Ik zou ze zelfs kunnen over wennen .
Mijn peter , Firmin Casier , heeft het ook nog gedaan . Zijn duiven verhuisd van de ene kant van het dorp naar de andere kant .
Ze wonnen de ene week op het oud adres de eerste en de zondag daarop de eerste op het nieuw adres . Ik heb het van geen vreemde ! Ik heb het trouwens zelf nog gedaan . Mijn allereerste vlucht die ik speelde , uit Arras , met Pasen 1965 , won ik de eerste , met vooruit , met een over gewende duif .

Ik was 18....  Het sneeuwde toen ze moesten komen ....   

Ik zat daar aan te denken en ik sprak erover met mijn wederhelft  .
" Hoe lang zou het duren , denk je , dat ze Zuienkerke er ook uit zouden smijten ? "
Zei ze . ( uit hun omtrek )  Juist ! Dus ja , beter maar blijven waar ik ben . 
To be or not to be ..... Ik heb een Bricon Speedy . Daar kunnen 200 ringnummers in opgeslagen worden en gekoppeld worden aan de chipring .
Momenteel zitten er 197 in . Ik heb de gewoonte om al mijn jonge duiven te koppelen in een moeite door .
Als er jongen wegvallen door verlies , of wat dan ook,  blijft de chipring in de enveloppe zitten tot het volgende  jaar .
Dus ja , 120 jonge duiven in het bakstje en dan is er niet veel ruimte over voor de oude duiven .
Zodoende moest ik  30 late jongen er uit gooien wegens plaatsgebrek . Ik zou ze op leren tot en met Fontenay , zonder chipring , als bij duif enkel voor de kosten .
Mis Poes !! Dat had je gedacht !!
Want nieuw is dat Fontenay een provinciale vlucht geworden is en dat op een provinciale vlucht geen bij duiven mogen ingekorfd worden .
Dit zou deze winter beslist zijn door de lokalen . Na rondvraag bij de voorzitters ?
Na consultatie van de leden ?  Mij hebben ze in elk geval niets gevraagd !! Wordt het geen tijd , dat we in deze tijd , met de middelen die er zijn , de liefhebber persoonlijk vragen wat zijn mening is ?  Ik denk dat men zou verschieten van de uitslag !!
Maar goed ....dit kwam gisteren 30 maart aan het licht en had ik dus  een nieuw probleem . Ik kan mijn late jongen maar op leren tot 200 km  .  Of ik moet met veel kunst en vliegwerk een chip aan hun poot krijgen , gekoppeld in mijn Speedy . Oplossingen bedenken , creatief zijn . Ik krijg er koppijn van !!

To be or not be ..... 
En het is nog niet gedaan .
Een en ander zorgt er voor dat er ook nog een probleem is met het opleren . Dat mag zomaar niet overal  !!  Ik heb gisteren ( 30 maart ) een halve dag rond gebeld om het op te lossen . En het is opgelost , met bloed , zweet en tranen . Om het met de slogan van Club Brugge te zeggen .....NO SWEAT NO GLORY .
In dit ( ons ) concentratiekamp wonen amper nog 10 duivenmelkers .  Je zou kunnen denken dat het er veel meer zouden zijn wegens de " gunstige " ligging . Het is er zodanig gunstig dat er al weer een verhuisd naar .....ZUIENKERKE . In theorie een weinig gevaarlijk gebied maar .....let eens goed op !!
Binnen een paar jaar gaat het weer beginnen , 
( als het al zo lang gaat duren ) en gaan ze in koor huilen : " Ze kwamen weeral van Zuienkerke , we kunnen het niet halen tegen die mannen  " To be or not to be ......

                                                            Vader met onze jongste 

Ik heb ook nog goed nieuws .
Mijn jongste broertje , onze Patrick , 58 jaar oud , gaat starten in de duivensport .
Ik hoop dat ze hem met open armen gaan ontvangen ondanks dat hij zijn naam tegen heeft .
Hij is dokwerker , in zijn vrije tijd coach van de krachtbal vereniging Heist . Hij heeft nog kanaries gekweekt en hij is vooral heel correct en rechtlijnig zoals de meeste Casiers .
Wij kunnen tegen geen onrecht . Dat zit in onze genen gebakken .
Ik ben zo'n 16 jaar ouder dan hem en de " kleine " sliep bij mij in het grote bed van grote broer .
Toen ik een jaar of twintig was en regelmatig " op stap " ging sliep hij in de zetel tot ik thuis kwam en dan droeg ik hem , twee trappen hoog , in mijn armen naar boven .
Hij werd niet eens wakker .
Het is een mirakel dat wij nooit naar beneden gedonderd zijn . ( nog goed dat ik al altijd goed tegen " den drank " heb gekunnen )
Later , toen ik getrouwd was , kwam hij elke zaterdag bij zijn grote broer klussen . Het hondenhok kuisen en het duivenkot en zo .
Samen hebben we duivenhokken opgebouwd en afgebroken en weer opgebouwd .
Het is ongelofelijk hoe zo'n kleine knaap veel hulp kan bieden . 
Planken vasthouden bij het timmeren en het zagen  en nagels aan geven ....
Later heb ik hem ook eens het leven gered toen hij lag te stikken in de badkamer .
Ik de deur intrapte en hem naar buiten sleurde , en hij in zijn blootje,  in de koude winterlucht , terug bij kennis kwam  .
Het scheelde echt niet veel .
Spijtig dat ook hij  in het concentratiekamp woont .
Ik  zei het vanmorgen nog tegen mijn vrouwtje .... " Kon hij nu niet in Maldegem of Beernem  wonen  ? "
Daar moet je zijn om met duiven te spelen !!
Daar kan je alle kanten uit... Je kan er zelfs een eerste nationaal winnen !!! 
Vandaag 1 april breng ik de eerste jongen naar Ramskapelle . Hij heeft een lidkaart ontvangen  en ringen gekocht . Ik heb nu ook het eerste jong geringd met een van zijn ringen . 
Het gaat een witte zijn !
Uit White Star x Diva . De ouders van Geert .( Verkocht in 2020 )

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik enkele koppels bewust uit mijn verkoop heb gehouden .
Het zijn voornamelijk koppels met een link naar halve fond en zware halve fond . Voornoemd koppel is 75 % Ringloze Prange en die vlogen bij de De Ceuninck- Vanhoucke  toch eerste tot en met Montauban .
Met zelfs een eerste nationaal er boven op !!
Het leuke aan die duiven is dat ze ook eerste vliegen van 100 en 200 km .
En dat gaat mijn broertje nu moeten bewijzen . Hij is in elk geval gemotiveerd .
De bedoeling is dat hij heel bescheiden gaat beginnen en dat nu al wil doen met het einde van zijn loopbaan in zicht .
Binnen 5 jaar gaat hij er dan volle bak tegenaan gaan .
Ik ben zeer gelukkig dat onze familietraditie verder gezet wordt . Ik begon al te wanhopen . Louis Casier , Firmin Casier , Jerome Casier , André Casier , Roger Casier , Patrick Casier ....

                                   LOUIS CASIER 

                                                                                               PATRICK EN IK 

DE CIRKEL IS ROND !! 

  Mogelijks gaat broertje  dan ONZE naam hoog houden op de snelheid  en kan ik mij volledig toeleggen op de zware fond . Ik zelf kan dan een beperkt aantal kweekkoppels voor de snelheid aanhouden die in Ramskapelle kunnen uitgetest worden .

Ik ga dan ook een paar koppels in inteelt kweken en kan ik ook nog een paar jongen te koop aanbieden .

Zeer zeker niet met commerciële bedoelingen . Heb ik nooit niet gehad . Maar koken kost geld en als ik uit mijn onkosten kom ben ik al dik tevreden . Als ik er bovenop nog wat nieuwe vrienden kan gelukkig maken met een goed betaalbaar duifje , is dat toch dik OK dunkt mij ? 

 Na dat van mijn vriend Wim van Goethem vier ik dus vandaag de geboorte van een tweede piloot hok . Tot spijt van wie 't benijdt .

Het zijn allemaal mooie toekomstdromen
en die mag en moet je zeker koesteren  ( anders is het helemaal niet meer leefbaar ) maar hoe de situatie morgen zal zijn dat weet geen mens . En dat is maar goed ook ! Ondertussen mocht ik het concentratiekamp verlaten om mijn duiven te leren . Gelukkig mag dat nog ! De 30 late zitten momenteel op 35 km .  De bedoeling was dat ze vandaag , 1 april , 50 km zouden doen maar het weer ziet er redelijk mottig uit . Dus gaat het niet door gaan en waarschijnlijk blijven ze in het weekend ook thuis want de voorspellingen zijn niet echt goed . Ik heb tenslotte een zee van tijd want veel verder dan Clermont ga ik met die laatjes niet geraken . Ik heb de bedoeling om ze , in het licht van de huidige context , 3 x clermont te laten vliegen .  50 % van mijn jonge duiven zijn van origine zware fond en eenmaal zij Bourges gevlogen hebben gaan ze in de ren , en dan kan ik mogelijks de late die nog geen chipring aan konden er  dan een aan doen en kan ik ze ook nog verder spelen . We zullen zien .

Sorry , voor al deze verzuchtingen maar dit is nu eenmaal mijn duivendagboek . En dat geeft soms weer hoe mijn stemming is . Het geeft ook weer wat mij bezighoudt .
Waar ik van wakker lig .....
Soms is de stijl wat sarcastisch , wat aan de scherpe kant .  Is dat te verwonderen ??? To be or not to be ....
Met de groeten van William Shakespeare
Tot nog eens hé
Roger Casier 
PS : Tot slot heb ik nog wat leuke plaatjes van het nieuw begin .....                     

                                                                      EEN JAAR GELEDEN ........

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb