Ik schrijf al heel lang . Het is boeiend en leerzaam , zeker  ook voor mezelf .
Het is goede hersengymnastiek .
Oorspronkelijk schreef ik vooral over duiven en duivenmelkers maar gaandeweg gebeurden er dingen die emoties teweeg brachten . Ook foute dingen ....
En waar het hart van vol is loopt de mond  ( de pen ) van over ....
En dus schrijf ik voor een breed publiek dat zich geografisch uitstrekt van ergens aan de Franse grens ter hoogte van Rekkem tot aan het Hollandse hoge noorden , diep in Friesland .
En ja , als u het  toestaat , wil ik graag even  een groet brengen aan Jannie en Keimpe daar ergens op de Friese boerenbuiten .
Heel lieve mensen , die ooit een ganse dag onderweg waren om hier een paar witte duifjes te komen halen !
Sindsdien krijg ik ieder jaar een kaartje met een zelfgemaakte tekening van hun hondjes vergezeld van  een lieve groet .
Bij deze ....dank daarvoor en voor de deugddoende vriendschap . Het ga jullie goed ginds !

Waar was ik nu gebleven ?
Oh ja , mijn publiek ?
Ik tel onder mijn lezers duivenmelkers , grote en kleine kampioenen , ook  krabbers die ondanks mijn inspanningen om hen iets bij te brengen er niet beter van geworden zijn ,verder nog .....priesters , dokters , dokwerkers , schoolmeisjes , leraars , misdienaars , transgenders , vuilnismannen , schoonzusters , jagers , sexbommen , vissers , verpleegsters , politiekers , taxichauffeurs ,bouwvakkers, politiekers , magistraten en criminelen . 
( die laatste om de tijd te doden in het gevang )
Een bont gezelschap en ik neem mij voor om na de corona-crisis jullie eens allemaal uit te nodigen voor een grote BBQ  in de nazomer .
Het eten en drinken gaat volledig gratis zijn maar de inschrijvingskosten zullen iets van een 75 euro bedragen .
Ge moet verstaan dat het niet eenvoudig gaat zijn om dat te organiseren en daarom ga ik een taskforce oprichten om dat allemaal in goede banen te leiden . En zoiets kost geld .
Voor ik verder ga wil ik toch tegen de niet-duivenliefhebbers zeggen dat ze beter nu afhaken want deze aflevering gaat volledig over duiven en aanverwanten gaan .
Maar eerst nog dit ! Er breken betere tijden aan .
In Amerika zijn ze verlost van die gevaarlijke gek . Een clown zonder manieren . Ik begrijp eigenlijk de Amerikanen niet zo goed want de helft heeft toch maar gestemd op die pipo !!  
Zijn plaats wordt ingenomen door een man die verzoenende taal spreekt en het hart op de juiste plaats draagt .
 " To all Americans, from the bottom of my heart, congratulations.
Good luck , Joe and Kamala !! "

In eigen land zijn er een paar kleine problemen met de uitrol van de vaccinatiestrategie en een ruzie met Pfizer omdat men meer spuitjes wil halen uit een flesje van vijf ....
Pfizer zegt....jullie zijn deugnieten !! Dat was niet de afspraak !!  En ze doen een beetje ambetant met de planning van de leveringen ....
Maar ook dat gaat goed komen want er is tenslotte nog altijd Frank VDB .
De rots in de branding ! 
De duiven .....
Beneden heb ik een hok voor het nestspel met een 20-tal duiven voor de zware fond . Het werd opgericht een paar jaar terug en momenteel heb ik daar enkele duiven zitten die klaar zijn voor het zware werk . 
Ze zijn samen gebleven van maart tot eind november . Ik heb ze ook gebruikt om na het seizoen eitjes en jongen te verleggen uit de beste vliegduiven van het grote hok boven .
Na het seizoen kregen ze volle vrijheid , volle bak , en schotels met jongen ....
Nu gaan velen zich afvragen ...En de rui ??? Ik kan kort zijn . 
Een duif stopt niet met kweken in de ruitijd . Ze gaan gewoon door !
Een duif stopt wel met ruien als hij/zij kweekt . Ja ...en dan ?
Het gaat in schuifjes . Tijdens het broeden dwarrelen de pluimen , met jongen in de schotel stopt de rui . Tijdelijk ....
Het gaat dus trager maar naar  mijn gedacht is dat geen probleem .
Het is eigenlijk een experiment . Want ook een paar beloftevolle exemplaren ondergingen dit regime .
Bijgaand vinden jullie een foto van hun vleugel op 15 /1/21 .

Half oktober heb ik dan kweekduiven gekoppeld , overwegend zware fond , voor drie ronden .
Ik heb terzake 27 late geringd met ringen 2020 en hun broertjes en zusjes zijn ondertussen ook al gespeend en geringd met ringen van 2021 . Vroege jongen dus .
Een stuk of 50 . Tussen die vroege zit er wel wat diversiteit gaande van snelheid tot 1000 km duiven .
Heel dat zootje gaat dezelfde opleiding krijgen en dan zien we wel weer verder .
Voorlopig lijkt het erop dat het experiment een heel grote kans op slagen heeft .
De duiven worden nooit belicht VOOR  de koppeling , maar op het moment van de koppeling gaat het licht aan voor drie dagen aan een stuk . 24 uur op 24 .
Daarna gaat het licht aan om s morgens 5 uur en uit om 16 uur .
Dit omdat ik nogal donkere hokken heb en het ook sowieso  donkere tijden zijn !
Behalve op twee hokjes met een 10 tal kweekkoppels  en bij de vliegduiven ( kweken niet in de winter , ook niet voor het seizoen ) overal een zee van licht .
Op een van die twee kweekhokjes maak ik nooit licht en die hadden al een ronde gekweekt in oktober - november , maar na die kweek viel het stil wegens slapende hormonen ...
Op het andere hokje was er wel licht maar ik kreeg er een kortsluiting en de stroom viel uit in het ganse huis .
Op dat hok had ik zo'n  armatuur , je weet wel , die je op de muur kunt vastzetten compleet  uitgerust met  een wit-glazen bol die de lamp beschermt  .
Vroeger kon je de bedrading in die houder vastzetten met vijsjes maar dat is verleden tijd .
Ik heb trouwens toen ik 13 jaar was , op school geleerd , schakelingen te maken op een plank en je kon dat eindeloos vastzetten , los maken en hergebruiken  .
Heel robuust en stevig materiaal . Bakeliet weet je wel !!
Nu zit er daar tegenwoordig  binnenin een systeem met een soort klemmetjes en al na een paar keer  kan je het boeltje  weggooien .
Ik  had ergens nog zo'n reserve lamphouder  liggen , met glazen bol en al , maar ook dat lukte niet .
Ik heb in een Franse koleire heel het zaakje in de vuilnisbak gegooid . Weggesmeten geld . ( 10 euro het stuk !! )
Daar zat ik dan ! En ik keek eens rond in de doe het zelf zaak en ik zag een looplamp liggen met  kabel van 5 meter voor de prijs van 10 euro .
In het West Vlaams  heet zoiets een  " baladeuse " .
Gedaan met sukkelen , dacht ik .  Ik kocht er twee . Boorde twee gaatjes in de balkjes van het plafond , ijzerdraad er door  , lamp vast met de ijzerdraad , Led Lamp er in van 5 watt met een lichtsterkte van 75 watt , stekker in het stopcontact , druk op de knop en..... muziek ! En op het donkere kotje werd de leg hernomen  !! .
Een aanrader voor iemand met twee linkerhanden en ook  voor alle anderen !

Het staat ondertussen ook vast dat vroege kweek zonder belichting gedoemd is om te mislukken .
Collega A.S. schreef ook zoiets en ik geef hem volledig gelijk . Ik denk ook , maar ben het niet heel zeker , dat het licht ook de kwaliteit van de jongen beïnvloedt . 
Ik wil ook iets kwijt  over het spenen van jonge duiven . 
Het hokje van de late is zeer  speciaal
en veruit het beste hok om jongen uit te wennen . 
Ik zal uitleggen waarom . Het hokje was oorspronkelijk bedoeld als trapzaal , als inkom en toegang tot de andere hokken op de tweede verdieping .
Ik vond het zonde van de verspilde ruimte
en dus werd het ook ingericht als duivenhok .
Ik moet er wel altijd door om toegang te hebben tot de andere hokken maar dat is eigenlijk geen probleem . 
Een meter boven de vloer werd er een erker aangebouwd van zo'n twee vierkante meter , afgespannen  met  windbreekgaas .
In die erker liggen ook van die plastieken roosters met voetjes en als ik  jonge duiven speen plaats ik ze altijd daar . Zo goed als in de open lucht . Ze krijgen er eten , in van die stenen konijnenpotten  . Eten gemengd met grit en mijn magic multi-mix van Bonduelle ( mijn graan leverancier ) . Als het eten op is , blijven ze daar in prutsen op zoek naar iets eetbaars en zodoende leren ze ook mijn grit en bijproducten eten .
Later , als ze eten krijgen in de voederbak , blijven die potten synoniem van lekkernij , zoals een koekjestrommel voor een kleuter .
En daarin kan ik ze ongeveer alles leren eten zoals bijvoorbeeld gemalen pinda's , in de aanloop naar het zwaardere werk !! 
In die erker zit ook een schuifje dat  toegang geeft  tot de buitenwereld en zodoende zitten deze jonge duiven van +/- 25 dagen oud al na één dag buiten op de valplank .
Het dak van mijn veranda , op dezelfde hoogte  als de valplank , is amper anderhalve meter verwijderd van het hok .
Ik hou soms mijn hart vast als een paar roekelozen de sprong wagen en naar beneden duikelen , waar ik ze mag opvangen en terug naar boven brengen .
Het hok zelf is voorzien van simpele rustplankjes maar het duurt toch wel altijd zo'n dag of drie voor ze er gebruik van maken .
Hun eerste dagen op het hok brengen ze dus door in de erker .
Zo goed als in de buitenlucht ...

Voorgaande uitleg lijkt niet speciaal , maar het is het toch wel , omdat mijn jonge duiven al van jongs af een voorsprong hebben . Ze leren ook heel vroeg alle weersomstandigheden kennen ....
Het zijn eenvoudige simpele dingen , wellicht te eenvoudig voor velen om door te gaan voor " geheimen " , maar het is allemaal doordacht en uitgetest tot het klopte !!
Tot slot ...het bewijs dat ik oud word . Ik ging verleden week eens een koppel jongen keuren uit een van mijn topkwekers met name  " MARCO POLO " 
Consternatie ! want de jongen waren 20 dagen oud en vergeten te ringen ! Godverdomme !! Ik bekeek ze en bekeek ze nog eens en vloekte opnieuw .
Dat gaat niet meer lukken , dacht ik . Het ging wel over een soort met fijne pootjes en zwarte pootjes .
Als je ooit jongen moet ringen die te groot zijn .....Als ze witte pootjes hebben moogt ge het vergeten . Ge trekt zeker het vel  kapot  wegens veel teerder dan zwart vel .
( en luister a.u.b.  naar de ervaringsdeskundige !! )
En dus ...aan de slag met olie en een zakdoek .
20 minuten per jong . En geringd zijn ze !! Ik weet zelf niet hoe ik het klaar gespeeld heb maar het is zo . Een nieuw record .
De vorige die ik geringd heb waren 17 dagen oud !!
Ik voeg er een foto bij , genomen een half uurtje nadat ik ze geringd heb !!
Ik  voeg er onmiddellijk aan toe.... zijn het jongen uit de ROCCO-lijn   lukt het nooit ! 
J' amais !! 
Want ik ben  met zijn moeder  " MARINA " ooit naar het provinciaal secretariaat getrokken om de ring aan haar poot te verwijderen .
Dus ...eind goed , al goed .Ikke content met uitzicht op de lente .
Ik zie het zitten !!  U ook ?
Met vriendelijke groeten 
Roger Casier